Pressklipp

Ett urval.

 
 

“Jag tror att Palmkvist håller på att muta in ett alldeles särskilt område i den svenska romanen. Det handlar om hans ovanliga känslighet för textens resonans, hans förmåga att avlyssna.” 
/ Göteborgs Posten

“Conny Palmkvist är på god väg att bli en stor berättare. Dialogen är briljant, den har något av Torgny Lindgrens sparsmakade absurdism i sig.”
/ Svenska Dagbladet

”En bok om sorg, smärta och ensamhet, skriven med både absurd humor och stort allvar, en bok att ta till sitt hjärta.”
 
/ Ingalill Mosander, Aftonbladet

En hälsning från motståndsrörelsen är inte bara en rehabilitering av Jane Horneys liv och gärning, utan förmodligen också Conny Palmkvists magnum opus.”
/ Artur Szulc, Populära Histora, nr 12 2023

”Det är så starkt att skriva det här och det är verkligen den vackraste kärleksförklaring jag någonsin läst.” 
 
/ Västerviks-Tidningen

”Palmkvist skapar bilder av ensamheten och har också en förmåga att gestalta tystnaden mellan människor, som får mig att tänka på Per Gunnar Evander. Med kärleksfull humor och stark medkänsla tecknar han två av sitt unga författarskaps allra mest fascinerande personporträtt.”
/ Skånska Dagbladet

”Att läsa Conny Palmkvist är en rening. Att få vara i hans sällskap hela vägen är en ynnest.”
 
/ Värmlands Folkblad

”Författarens egna ord tycks vara vägda på en gyllene våg. Språket är finstämt, innerligt och periodvis berusande poetiskt.”
/ Bleking Läns Tidning

”En lysande debut – jag grät mig genom de sista 100 sidorna i boken.” 
/ Östersunds – Posten

”Hos Palmkvist däremot, skönjer man skimret direkt. Av ett slags kvardröjande stilleben över ensamhet och tomrum, vackra att betrakta, vemodiga, svåra, hoppfulla. Formade av ord som också vill försona – ord finns ju för allt.”
/ Östgöta Correspondenten

Detta är den bästa bok jag läst det senaste året.”
/ Borås tidning

En smuk og vedkommende bog om kærlighed i krigens skygge.
Kristeligt Dagblad, 5 av 6 stjärnor i betyg

Conny Palmkvist levandegör bokbindaren som riskerade livet för att rädda de danska judarna.”
/ Helsingborgs Dagblad

"Det som är lika i hans berättelser är hans fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här."
/ Gomorron Sverige (SVT)

 ”Tusen ord för allt” är lugn och tänkvärd läsning, med – framförallt – ett både starkt och rörande porträtt av ålderdomen, där Johan genom sin kärlek försöker hålla kvar Natasja i deras gemensamma historia.”
/
Kristianstadbladet

”Det är så vardagligt, så litet, så outsägligt personligt att det blir stort och vackert. Ett kärleksmonument rest över en mamma, en medelålders kvinna, en individ i statistikens gråa massa.”
/ Helsingborgs Dagblad

”Det är en stark debutroman som Conny Palmkvist har skrivit. Osentimentalt men äkta.”
/ Dagbladet, Sundsvall

Conny Palmkvists brev till dottern är skarpt och glimrande.”
/ Helsingborgs Dagblad

“Nästan bra på livet är inte bara en självbiografisk utan också en ytterst självutlämnande skildring om en pappas förhållande till en annorlunda dotter. Den berör mig verkligen i mitt innersta, inte minst som en direkt följd av intensiteten i det utsökt vackra språket.
/ Norra Skåne

Det handlar inte enbart om att förstå livsvillkoren för ett barn med funktionsvariationer och hennes föräldrar. Vad som ytterst blottläggs i ”Nästan bra på livet” är att varje människa finns till utifrån sina egna förutsättningar. Världen blir en mer kärleksfull plats om vi medger det utan att döma.”
/ Sydsvenskan (Maria Küchen)

Det gäller även för Nästan bra på livet, som är en ytterst personlig bok som Palmkvist förmodligen skrivit med sitt eget hjärteblod. Jag gillar också hans sparsmakade stil, hans strukturerade balans, där lätthet och elegans kännetecknar hans prosa.
/ Skånska Dagbladet

Denna självbiografiska berättelse har ett språk fyllt av poetisk kraft, av skön prosa som stundvis övergår i lyrik. Texten är hudlöst avskalad allt litterärt utanverk, ren som regnvatten. Att ta paus från läsningen var omöjligt.”
/ Ölandsbladet

“Författaren Conny Palmkvist berättar gripande och med ett ljuvligt språk om stark faderskärlek, oro för hur dottern Lovas liv ska bli och sina tvivel på att räcka till.”
/ M-Magasin

Textmaterialet som avsöndras i denna nästan biologiska process är kristallint och glittrande. Det är formfulländat men inte livlöst. Som hjärtslag hamrar meningarna fram en berättelse om oavlåtlig smärta.
/ Helsingborgs Dagblad

“Nästan bra på livet” är en bok fylld av kärlek och tvivel.”
/ Dalarnas tidning

En sällsamt vacker bok om föräldraskap som oundvikligen väcker starka känslor oavsett om man är förälder eller inte.
Betyg 4, BTJ (Publiceras i BTJ-häftet nr 2, 2021.)

“Det här är en väldigt modig och naken berättelse om att inte orka samtidigt som man måste. Om att tvivla på sin kärlek samtidigt som man älskar. Och om att ibland tillåta sig själv att ge upp för att sedan resa sig igen.”
/ Blekings Läns Tidning

“FOUR MINUTES PAST MIDNIGHT is a unique, heartfelt novel about the loss of a parent – a love letter from the author to anyone, but especially children, experiencing loss. It is quite unlike anything I’ve read before. It weaves a peculiar magic around the reader, employing magical realism and a text that sits somewhere between poetry and prose as it builds to a powerful denouement that ultimately offers comfort and hope.
The author’s empathy and respect for his young readers is palpable and delivers the most poignant and important message to those experiencing grief: You Are Not Alone.”
/ Harriet Wilson, Publisher – HACHETTE CHILDREN'S GROUP

“Conny Palmkvists nya bok är en fantasi om kampen mot det oundvikliga. Väldigt starkt och berörande om liv, sjukdom och kärleken i en familj.”
/ Vi Läser - magasin

Föräldrarnas vardag skildras osentimentalt och utan försköning, men likväl blir texten i det närmaste prosalyrisk i sin strikta förtvivlan, avbruten av de små framsteg som ändå kan skönjas. Man kan inte annat än gripas och förundras över hur stark föräldrakärleken är och måste vara för att man orka.
Betyg 4, BTJ (Publiceras i BTJ-häftet nr 2, 2021.)

"En enastående bok om mod och moral, väl underbyggd, spännande och bitvis så gripande att jag fick tårar i ögonen och måste ta ett djupt andetag innan jag fortsatte läsa."
/
Ingalill Mossander, Aftonbladet

“Boken om hur en grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser räddar flyktingar över Öresund under andra världskriget är svår att lägga ifrån sig. Upplysande och thrillerartad bladvändare.”
/ Oskarshamns-Tidningen

I händerna på en sämre stilist hade det blivit övertydligt, överlastat. Men här finner varje ord sin plats. Det sker också med urval och begränsning; i långa partier backar berättaren undan i kulissen. Det ödesmättade, spänningsdrivna stoffet talar då för sig självt.
/ Sydsvenskan

Texten rör sig i ett ständigt nu, ett stilistiskt grepp som författaren effektivt lyckas utnyttja dels för att förhöja den dramatiska effekten, dels för att understryka att huvudpersonerna inte satt med något facit. Och denna känsla åstadkommer Palmkvist skickligt utan att göra våld på sanningshalten i berättelsen.”
/ Kristianstadsbladet

”Kärlekshistorien skildras innerligt och mästerligt och från en utgångspunkt vi undviker att tänka på.”
/Gefle Dagblad

”Det här är en i allra högsta grad uppriktig och stark debut. Läs den.” 
/ Industrifacket

"Håll inte tillbaka kärleken, William Holden" är en suggestiv och långsamt spännande roman fylld med både ömhet och kärlek i det hårda livet."
/ Helsingborgs Dagblad

Conny Palmkvists bok har känslan av att ha runnit ur hans fingrar. En historia som han inte har kunnat stoppa.”
/ Östersunds-Posten

Palmkvists romaner uttrycker gärna stora känslor, ett annorlunda sätt att se på livet och omvärlden. Han är en briljant ordkonstnär, som oftast uppträder i en till synes enkel språkdräkt. Jag har skrivit det förut, när jag recenserat någon av hans romaner, att han har en enastående förmåga att gestalta tystnaden mellan människor, en förmåga som får mig att tänka på Per Gunnar Evander.”
/ Norra Skåne

“Oerhört gripande om en kärlekshistoria i krigets skugga. Kim är 18 år, Hanne 17 när de träffas i Danmark, då ockuperat av tyskarna. Livet tvingar tidvis isär dem men hela tiden skriver de till varandra.”
/ Aftonbladet

“En skimrande bok som rör till tårar, döden är bara en hållplats och kärleken finns alltid kvar.”
/ Tidningen M

”Det här är en fantastisk berättelse om kärlek - en kärlek som inte ens döden rår på.”
/ Yukiko Duke, litteraturkritiker

“En smuk og vedkommende bog om kærlighed i krigens skygge.“
Kristeligt Dagblad, 5 av 6 stjärnor i betyg

“Det är en mycket gripande historia, framför allt för att de skriver så bländande bra: rakt ur hjärtat, förtroligt och levande. De lär känna varandra helt kort innan Kim ger sig av till sjöss första gången – inte ens en kyss blir det efter mötet på dansrestaurangen (vilket Kim inom sig förbannar) – och på så sätt växer deras kärlek genom breven. Fiktiv romankonst i all ära, men det finns en kvalitet i det dokumentära som det inte går att värja sig emot. “
/ Helsingborgs Dagblad

Conny Palmkvists bok har känslan av att ha runnit ur hans fingrar. En historia som han inte har kunnat stoppa.”
/ Östersunds-Posten

Palmkvists romaner uttrycker gärna stora känslor, ett annorlunda sätt att se på livet och omvärlden. Han är en briljant ordkonstnär, som oftast uppträder i en till synes enkel språkdräkt. Jag har skrivit det förut, när jag recenserat någon av hans romaner, att han har en enastående förmåga att gestalta tystnaden mellan människor, en förmåga som får mig att tänka på Per Gunnar Evander.”
/ Norra Skån

“Stilla som döden - Conny Palmkvists lågmälda gestaltning når en nästan outhärdlig närhet.” 
/ Tidningen Kulturen

"Conny Palmkvist är en god berättare med väl vässad penna och välutvecklat sinne för detaljer och slagkraftiga formuleringar."
/ Dalademokraten

”Jag längtar redan efter en till Palmkvistroman.”
/ Uppsala nya Tidning

”Hon möter fasorna med öppen blick och beskrivningen av det som sker är både osentimental och djupt gripande. Kontrasten mellan författarens poetiska, bildrika språk och den brutala handlingen känns nästan oanständig. Kan man skriva så vackert om något så fasansfullt? Veras unga röst blir ett starkt och viktigt vittnesbörd om en del av vår historia.” Betyg 4 av 5   / Tidningen MåBra

”Djupt lyriska partier, ibland också närmast aforistiska ordfogningar, varvas med grymma barndomsupplevelser. Närhet blandas med avstånd. Vänskap med främlingskap.”
/ Hällekis-Kuriren

”En alldeles underbar bok. Conny Palmkvists språk är så vackert. Det är skenbart enkelt, men det är genomlyst. Det går inte att ta bort ett ord, inte rucka på ett komma. Läs den! Läs den!  
 
/ Yukiko Duke, Gomorron Sverige (SvT) 

"Det är en ömsint och kärleksfull och bottenlöst förtvivlad skildring som är värd alla läsare den kan få.”/ Svenska Dagbladet 

”Författaren kommer otroligt nära tonårspojkens liv och uttryck, vilket berör på djupet.”
 
/ Norra Västerbotten

Författarens stilistiska kristallskärpa och gripande vittnesmål är en mycket stark och omtumlande berättelse.” 
/ Vestmanlands Läns Tidning

”När jag senare lagt ifrån mig boken känner jag mig nästan renad. Ett riktigt stålbad, det bästa jag läst om döden.” 
/ Tidningen Leva

”En mycket fin bok för anhöriga och andra som vill förstå hur döden påverkar oss som blir kvar.”
/ Damernas Värld

”Hej då, allihopa, är en gripande bok som kommer att dröja kvar länge.”
 
/ Hudiksvalls Tidning

"De flyende skyldiga är en i många avseenden gåtfull, men inte svårtillgänglig, text. Eller, om man så vill, introvert, svältande, avmänskligad – och därför starkt berörande.”  
 /
 Göteborgs-Posten

"Jag är imponerad av författaren Conny Palmkvist, som talar inifrån Vera med en nästan skrämmande självsäkerhet och tonträff. Han lyckas göra en egensinnig skildring av Förintelsen, med en röst som känns autentisk. En röst som beskriver lidandet inifrån – förvirrad, dövad av smärta, saklig, torr och poetisk. Men aldrig gråtmild eller moraliserande." 
 / 
Helsingborgs Dagblad

"Palmkvists bok är välskriven och gripande. Boken är fylld av hjärta och språket vackert flytande. En bok att rekommendera.”
 
/ BTJ

”Med Två hus i slutet av en väg har Conny Palmkvist höjt sin litterära röst, sprungen ur vår regionala verklighet. Det är en röst jag gärna lyssnar till. Den är ambitiös och välljudande. Det är vackert och sorgligt.”
/ Helsingborgs Dagblad

“Conny Palmkvists tegelsten över Jane Horney är en riktig bladvändare.”
/ Sydvenskan

En hälsning från motståndsrörelsen är en engagerad, och engagerande, berättelse om livet och döden i en farlig tid.” Betyg 4 av 5.
/ BTJ (Bibliotekstjänst, BTJ-häfte nr 11, 2023)

”Bokens språk är lättflytande, poetiskt och fragmentariskt men beskriver på ett smärtsamt tydligt sätt hur människan förändras när man tvingas leva i fångenskap, i ständig hunger och förlamande trötthet. Jag begriper inte hur en medelålders svensk man kan berätta så otroligt inkännande om såväl förhållandena i lägret som hur en ung tjej tänker och känner.”
/ pocketblogg.se   

"De flyende skyldiga är en otäck men välskriven mörk saga från en inte alltför avlägsen tid i vår historia."
 /
 Kulturbloggen

"Få svenska författare har Conny Palmkvists språkliga gehör, hans förmåga att lyssna in andra människor och skapa resonans i sina texter: de är av den sort som skapar långa efterklanger hos läsaren." 
/ Helsingborgs Dagblad

"Det som är lika i alla hans berättelser, och orsaken till att man ska läsa Vintern, är Conny Palmkvists fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en sorts minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här."
/ Gomorron Sverige (SVT)

"I boken ger Conny Palmkvist med närmast klaustrofobisk närvaro sina tankar om vad som händer med människan när tillvaron kokar ner till att vara en fråga om liv eller död. Han ställer frågorna som nog de flesta nosat på men lagt åt sidan därför att de är för svåra ... Boken är också njutbar på ett alldeles eget sätt i kraft av sitt i all sin enkelhet lysande poetiska språk."
/ Norrköpings Tidningar

Femtiofem meter under ytan är en språkligt smart, humoristiskt inkännande och väl tänkvärd mellanåldersbok. Friktionen ligger i Bengt Gustavs stegvisa insikt att han inte kan rädda sin pappa på egen hand och att det är okej att be om hjälp. Sakta fyller han sin livbåt med personer som vill honom väl, utöver sin pappa. Det är allvarliga teman och tunga känslor, men också en extraordinär värme och kärlek som skildras genom jag-perspektivet. Palmkvist visar återigen att han till fullo litar på barnets förmåga att självständigt läsa, tolka, känna och tänka.
Helhetsbetyg: 5/5.
/ BTJ (Bibliotekstjänst - publiceras i BTJ-häftet nr 21, lektör Anna Bjurström)

”Det ska bli mycket intressant att följa Palmkvist i fortsättningen. På mig övertygar han redan nu i kraft av sin äkthet och oerhörda lidelse.”
/ Skånska Dagbladet

"Vintern är en både poetiskt vacker och skrämmande roman som har flera likheter med Cormac McCarthys Pulitzerprisade The road."
/ BTJ

"Conny Palmkvist skriver med stark närvaro. Prosan är pregnant och samtidigt poetisk och läsaren får följa nästan varje steg som berättarjaget tar genom ett vintrigt, övergivet Helsingborg där ingenting är vad det har varit ... Vår tillvaro och välfärd är skör och Conny Palmkvist lyckas med att skildra människans förändrade villkor under naturkatastrofer och krig med en sansad röst som tränger in och berör."
/ Tidningen Kulturen

“Det hade kunnat bli outhärdligt tjatigt, hypoteser uppställda och förkastade, lögner avslöjade, försanthållanden avförda, men Palmkvist skriver så väl att jag till min förvåning vänder blad och kastar mig över nästa rapportutdrag utan att någonsin förstå riktigt vad det hela handlar om, så osäkert är kunskapsläget, så många olika versioner finns.”
/ Helsingborgs Dagblad

"Lysande relevant poetisk dysptopi."
/ Motala Vadstena Tidning

"Ljuset har slocknat, vattnet förore­nats och den yttersta gränsen passerats. Ett laglöst liv har drabbat Sverige. Det här är utgångspunkten i Conny Palmkvists sjunde roman, en välskriven och målan­de berättelse. En dys­topisk skildring där världen, naturen och även människorna går mot sitt slut. Sorg. Hopplöshet. Förtvivlan. Men också hopp. Trots allt."
/ Above Magazine

"Det är uppenbart att Conny Palmkvist söker nya vägar för sitt författarskap och vill utmana såväl sig själv som sina läsare. Det är en konstnärlig risktagning som är modig ... Vintern är inte Conny Palmkvists bästa roman, men det är ett verk av en författare som befinner sig i rörelse mot något nytt och intressant."
/ Landskronaposten

"De gripande passagerna kring faderns intensiva saknad efter sin son glimmar varmt i denna för övrigt arkaiskt gråa mardrömslika verklighetsgestaltning."
/ BTJ

"Detta är en finstämd berättelse om kärleken mellan far och son och hoppet som aldrig lämnar människan. Det är i grunden en realistisk berättelse, men inslagen av William Holdens visdomsord ger historien en drömlik känsla. Denna författarens femte bok är en mycket läsvärd historia som lämnar läsaren varm om hjärtat." 
/ Bibliotekstjänst (BTJ)

"I Conny Palmkvists klara prosa handlar det om orden, de väl avväga, de utsagda, de berättande, om hur vi tolkar verkligheten och alla dess försåtliga skikt och sidospår, vad den säger oss att se när vi ser den."
/ Tidningen Kulturen

"Håll inte tillbaka kärleken, William Holden är mycket välskriven och stämningsfull, vacker och melankolisk."
/ Tidningen Kullaliv

”Stilsäkert och vackert blandas verklighet och fantasi ihop hos det berättande jaget Gustav. Det är mörker och ljus, hat och kärlek, ensamhet och längtan. Och genom allt löper tråden om berättelsens kraft.”
 
/ Kristianstadbladet

”Conny Palmkvists språk är vackert och lite gammeldags. Det är en fängslande och fantasifull berättelse med ett oväntat slut. Om ingen har köpt filmrättigheterna ännu så händer det nog vilken sekund som helst.”
 
/ VeckoRevyn

En hälsning från motståndsrörelsen är en engagerad, och engagerande, berättelse om livet och döden i en farlig tid.” Betyg 4 av 5.
/ BTJ (Bibliotekstjänst, BTJ-häfte nr 11, 2023)

”Mitt i den bottenfrusna förtvivlan som gestaltas utstrålar Conny Palmkvists roman ett slags vresig optimism.”
/ Göteborgs Posten

“Boken växlar mellan relaterande, välforskad reportagestil, och gestaltande, litterära, inslag när författaren återger repliker och tankar. Den blir en fängslande och viktig skildring om mänskligt mod och offervilja.” Helhetsbetyg: 4
/ BTJ (Johan Brinck)

Den litterära stilistiken blåser bort det mesta av arkivdammet. Och Conny Palmkvist har modet att inte censurera. Han redovisar i detalj söndertrasande dumdumkulor, traumatiserande våldtäkter, utstuderad tortyr, och det vidriga helvetet i SS dödsläger: Kjær fångades till sist.”
/ Helsingborgs Dagblad

“En dramatisk och fängslande historia om hur polis och en syklubb tillsammans räddade hundratals danska flyktingar under andra världskriget.”
/
Smålandsposten (Kritikertoppen)

Conny Palmkvists nya bok är en fantasi om kampen mot det oundvikliga. Väldigt starkt och berörande om liv, sjukdom och kärleken i en familj.”
/ Vi Läser - magasin

”En hälsning från motståndsrörelsen är inte bara en rehabilitering av Jane Horneys liv och gärning, utan förmodligen också Conny Palmkvists magnum opus.”
/ Artur Szulc, Populära Histora, nr 12 2023

”Fyra minuter över tolv, av Helsingborgsförfattaren Conny Palmqvist (Bonnier Carlsen), är en finstämd liten bok om tolvårige Nicolaus som befinner sig på sjukhuset i Helsingborg.”
/ Skånska Dagbladet

“Sammanfattningsvis är Fyra minuter över tolv en mycket bra mellanåldersbok som är skriven med engagemang och språklig pregnans.”
/ BTJ

“Det finns historier som berättats många gånger. Som tidens tärande vindar ändå inte lyckas nöta bort, de kommer alltid igen. Som onda krafter vill att vi ska glömma. De fruktar det förflutna, eftersom det säger sanningen om dem. Det är en sådan historia som Conny Palmkvist lyfter fram i ”Sundets röda nejlikor”.
/ NST

”Tyckte ni om Conny Palmkvist första bok Hej då, allihopa kommer ni att älska den här.” 
 Betyg 4/5
 
/ Plaza Kvinna

“Det här är inte en bok som väjer för det mörka samtidigt som det finns en fin värme och en lågmäld humor. Hoppet väcks till liv alltmedan Anton samlar på sig nya livsregler och likt Knyttet hos Tove Jansson tar sig an att hjälpa dem som, om möjligt, behöver det ännu mer än han själv.”
/ Landskronaposten

"Conny Palmkvists prosa är precist avvägd utan åthävor och vinner stark effekt ofta med insteg rakt i hjärteroten. Hans ord impregneras av känsla, när han beskriver hur man förtvivlat tar itu med all sin valhänta sorg, i ilska över förlusten, i de manövrer som försöker hålla kvar den människa som tagits bort från det reella livet. Att söka återvinning genom dagliga ting, minnens repriser ibland in till förtvivlan vid panikens stup, att vägra släppa den som mot ens vilja går sin väg rakt in i det förlorade riket. Att ny vänskap ändå kan lindra sorgen."
/ Tidningen Kulturen