De många karaktärerna som flätas samman av deckargåtan ger en bred och drabbande bild av livet just där, just då, förmedlat med berättarglädje, innerlighet och på en klangfull prosa. Betyg: 5 av 5.
— BTJ (bibliotekstjänst)

Räkna de lyckliga stunderna

Bokförlaget Forum, augusti 2024

9 april 1940. I Köpenhamn ser den unga tyska judinnan Ella flygblad falla som svalor från skyn. Hon har flytt nazisternas förföljelser i hemlandet. Nu är tyskarna på väg att invadera hennes fristad.

I Helsingborg på andra sidan Öresund finns polisen Johnny vid Säkerhetstjänsten, nybliven änkling med sonen Pelle som hotas av tvångsplacering på barnhem. Med knappa resurser tvingas Johnny och den luttrade kollegan Falk hantera beredskapstidens alla tröstlösa ärenden. Bland underrättelserapporter, övervakning av permittenttrafiken och kartläggning av utländska besökare sticker ett misstänkt dödsfall ut. Mycket tyder på den unga kvinnan begått självmord men det är något som skaver.

Johnnys och Ellas vägar korsas på en plats plågad av krigets kalla vindar, där konsten att skilja vän från fiende är lika svår som nödvändig. Men där också hjältedåd utförs i det tysta. Och där människor försöker leva och älska trots allt.

Räkna de lyckliga stunderna är den första delen i Öresundstrilogin, en brett upplagd och drabbande berättelse om Sverige och Danmark under de dramatiska krigsåren då människor, vapen och underrättelser korsar Sundet, både öppet och i det fördolda.


Recensioner / pressklipp

Boken släpps 19 augusti 2024.

“Det är rakt igenom lysande läsning, skrivet på ett glasklart, poetiskt språk.”
/ Ingalill Mosander i Aftonbladet (de fyra bästa nya böckerna)

"Öresund och krigstid fångas med klockren känsla - i tre romaner ska Helsingborgsförfattaren Conny Palmkvist av följa andra världskrigsåren på bägge sidorna sundet. Sophie Lossing har läst första delen, ”Räkna de lyckliga stunderna” och njuter av ett säreget språk som fångar både tid och karaktärer."
/ Skånska dagbladet

“De många karaktärerna som flätas samman av deckargåtan ger en bred och drabbande bild av livet just där, just då, förmedlat med berättarglädje, innerlighet och på en klangfull prosa.” Helhetsbetyg: 5 av 5.
/ BTJ (Bibliotekstjänst)

"Conny Palmkvist kan sina saker. Han har under senare år grävt djupt i krigstidens historia, och skrivit en rad dokumentära krigsskildringar från Öresundsregionen. Så det känns att han bottnar i Öresund. Detaljer och tidsmarkörer är perfekt och omärkligt utplacerade. Känslan av 40-talet är klockren. Jag ser redan filmatiseringen framför mig."
/ Skånska dagbladet

“Det här är en romantisk, varmhjärtad roman som ger plats åt både sorg och medmänsklighet, och åt Johnnys son som inte riktigt är som andra barn och därför hotas av den tidstypiska hållningen att sådana som han hör hemma på anstalt.”
/ Helsingborgs Dagblad

“I berättelsen lyckas Palmkvist omsätta sina kunskaper i en alldeles vidunderlig atmosfär. Stadens hus, gator, butiker och kaféer – Fahlmans är förstås en hjärtpunkt – skildras så detaljrikt och med sådan känsla att de blir ett pulserande här och nu. Snöflingors och regndroppars kvalitet känns på huden. Författaren vet precis hur vinden biter i vårt platta kustlandskap.”
/ Nordvästra Skånes Tidningar

"Antydningar och lakuner ger utrymme för det outsagda. Inget skrivs en på näsan. Allt blir tydligare så. Ord räcker ändå inte till för att beskriva det outsägliga lidande kriget medför, och det gäller att hålla tand för tunga. Man vet inte vem som är vän eller fiende. Utländska spioner spanar, så en svensk tiger."
/ Skånska dagbladet

“Conny Palmkvist har tidigare skrivit dokumentära skildringar av Öresundsregionen under andra världskriget, och därmed gjort omfattande historisk research. Den kommer väl till pass också här, där vardagliga detaljer levandegör miljöer och karaktärer. Att dra undanmörkläggningsgardinerna på morgonen, att se sitt fotbollslag förlora för att spelarna är i beredskap, att dricka låtsaskaffe som inte tillfredsställer.”
/ BTJ (Bibliotekstjänst)

“Staden Helsingborg som fysisk plats, tidsanda och politisk spelplan blir en hel litterär värld, och är egentligen överordnad personerna, till och med själva handlingen. Jag tror det finns en idé om oss som samhällsvarelser här.”
/ Helsingborgs Dagblad

"Det ordfattiga skapar en stämning av svårmod och ofärd, en stämning att som läsare gå in i. Man anar kaffesurrets trista smak, doften av kokt grävling, kylan under de notoriskt kalla krigsåren. Man känner med människorna som inte slösar med orden, lika lite som de slösar med kupongerna."
/ Skånska Dagbladet


Vill du köpa boken?

Du kan enkelt beställa romanen i din bokhandel, men du kan också köpa den online via Adlibris och Bokus. Du kan också kontakta mig direkt för frågor, eller om du har problem att hitta boken.


Sagt om Conny Palmkvists tidigare romaner

"Få svenska författare har Conny Palmkvists språkliga gehör, hans förmåga att lyssna in andra människor och skapa resonans i sina texter: de är av den sort som skapar långa efterklanger hos läsaren." 
/ Helsingborgs Dagblad

"Det som är lika i alla hans berättelser, och orsaken till att man ska läsa Vintern, är Conny Palmkvists fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en sorts minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här."
/ Yukiko Duke, Gomorron Sverige (SVT)

“Jag tror att Palmkvist håller på att muta in ett alldeles särskilt område i den svenska romanen. Det handlar om hans ovanliga känslighet för textens resonans, hans förmåga att avlyssna.” 
/ Göteborgs Posten

“Conny Palmkvist är på god väg att bli en stor berättare. Dialogen är briljant, den har något av Torgny Lindgrens sparsmakade absurdism i sig.”
/ Svenska Dagbladet

”En bok om sorg, smärta och ensamhet, skriven med både absurd humor och stort allvar, en bok att ta till sitt hjärta.”
 
/ Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Det är så starkt att skriva det här och det är verkligen den vackraste kärleksförklaring jag någonsin läst.” 
 
/ Västerviks-Tidningen

”Palmkvist skapar bilder av ensamheten och har också en förmåga att gestalta tystnaden mellan människor, som får mig att tänka på Per Gunnar Evander. Med kärleksfull humor och stark medkänsla tecknar han två av sitt unga författarskaps allra mest fascinerande personporträtt.”
/ Skånska Dagbladet