Det som är lika i hans berättelser är hans fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. // Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här.
— Om Vintern på Gomorron SVT

Räkna de lyckliga stunderna

Bokförlaget Forum, augusti 2024

(Säljtext från Forum)

Den första delen i Öresundstrilogin, en brett upplagd och drabbande berättelse om människor i Sverige och Danmark under de dramatiska krigsåren, då flyktingar, vapen och underrättelser korsar Sundet, både öppet och i det fördolda.

I centrum står den unga Ella som undkommit nazisternas förföljelser i Tyskland och som når Helsingborg via Köpenhamn. I den svenska kuststaden finns Johnny, polis som överförts till Säkerhetstjänsten, och nybliven änkling med sonen Pelle som hotas av tvångsplacering på barnhem.

Johnny och Ella möts under en svår tid och på en plats plågad av krigets kalla vindar, där konsten att skilja vän från fiende är lika svår som nödvändig.

Men där också hjältedåd utförs i det tysta.


Recensioner / pressklipp

Boken är inte släppt.


Vill du köpa boken?

Du kan enkelt beställa romanen i din bokhandel, men du kan också köpa den online via Adlibris och Bokus. Du kan också kontakta mig direkt för frågor, eller om du har problem att hitta boken.


Sagt om Conny Palmkvists tidigare romaner

"Få svenska författare har Conny Palmkvists språkliga gehör, hans förmåga att lyssna in andra människor och skapa resonans i sina texter: de är av den sort som skapar långa efterklanger hos läsaren." 
/ Helsingborgs Dagblad

"Det som är lika i alla hans berättelser, och orsaken till att man ska läsa Vintern, är Conny Palmkvists fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en sorts minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här."
/ Yukiko Duke, Gomorron Sverige (SVT)

“Jag tror att Palmkvist håller på att muta in ett alldeles särskilt område i den svenska romanen. Det handlar om hans ovanliga känslighet för textens resonans, hans förmåga att avlyssna.” 
/ Göteborgs Posten

“Conny Palmkvist är på god väg att bli en stor berättare. Dialogen är briljant, den har något av Torgny Lindgrens sparsmakade absurdism i sig.”
/ Svenska Dagbladet

”En bok om sorg, smärta och ensamhet, skriven med både absurd humor och stort allvar, en bok att ta till sitt hjärta.”
 
/ Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Det är så starkt att skriva det här och det är verkligen den vackraste kärleksförklaring jag någonsin läst.” 
 
/ Västerviks-Tidningen

”Palmkvist skapar bilder av ensamheten och har också en förmåga att gestalta tystnaden mellan människor, som får mig att tänka på Per Gunnar Evander. Med kärleksfull humor och stark medkänsla tecknar han två av sitt unga författarskaps allra mest fascinerande personporträtt.”
/ Skånska Dagbladet