Litteraturkritikern Yukiko Duke recenserar Den som inte saknar dig

Dessa två unga människor har funnits och levt och det känns som en ynnest att få ta del av deras innersta tankar.
— Oline Stig recenserar i Helsingborgs Dagblad

DEN SOM INTE SAKNAR DIG

FORUM, MARS 2022

De möttes på en skoldans i april 1941, ett år efter ockupationen av Danmark. Hanne bara sjutton, Kim arton. Få dagar senare åker Kim ut på sjön och de två nyförälskade börjar skriva till varandra.

I hamnarna såg Kim vad kriget gjorde med människorna. Han skrev om det och kärlek.

Sent under 1944 gav han sig in i motståndskampen. Han arresterades och torterades och sköts i april 1945. Det sista han skrev var ett brev till Hanne.

Kim fick sätta livet till men Hanne lever än, 97 år gammal. År 2018 träffar Conny Palmkvist henne och får höra historien om Kim och deras brev. Resultatet är en bok om kärlek, för alltid äkta, komplex och sann.

Varken kriget eller döden kunde skilja dem åt.


PRESSKLIPP

Oerhört gripande om en kärlekshistoria i krigets skugga. Kim är 18 år, Hanne 17 när de träffas i Danmark, då ockuperat av tyskarna. Livet tvingar tidvis isär dem men hela tiden skriver de till varandra.
/ Aftonbladet

“En skimrande bok som rör till tårar, döden är bara en hållplats och kärleken finns alltid kvar.”
/
Tidningen M

Det här är en fantastisk berättelse om kärlek - en kärlek som inte ens döden rår på.”
/
Yukiko Duke, litteraturkritiker

En smuk og vedkommende bog om kærlighed i krigens skygge.
Kristeligt Dagblad, 5 av 6 stjärnor i betyg

“Det är en mycket gripande historia, framför allt för att de skriver så bländande bra: rakt ur hjärtat, förtroligt och levande. De lär känna varandra helt kort innan Kim ger sig av till sjöss första gången – inte ens en kyss blir det efter mötet på dansrestaurangen (vilket Kim inom sig förbannar) – och på så sätt växer deras kärlek genom breven. Fiktiv romankonst i all ära, men det finns en kvalitet i det dokumentära som det inte går att värja sig emot. “
/
Helsingborgs Dagblad

“Conny Palmkvist er i bogen det arketypiske nysgerrige menneske, der falder over en historie, der giver ham en unik indsigt, et slør løftes over en unik kærlighedshistorie. Han træder ind og ud af historien, som en sansende fotæller. Dett giver bogen en flydende struktur, og et smukt perspektiv. For første gang træder Kim og Hannes historie frem som den var - med deres ord. Deres kærlighed.// Bogen er en gave til Danmark.”
/
Thomas Hillberg, danske historisk forskare och expert på Holger Danske

”Det blir en gripande berättelse om hur kärleken växer mellan de två tonåringarna, i skuggan av nazisternas ockupation av Danmark. Svindlande vackra och kloka brev utväxlas genom åren mellan Hanne och Kim, som till stor del befinner sig till sjöss på lastfartyg.”
/ BTJ

Conny Palmkvist har utvecklat en alldeles egen personlig stil att skriva biografi på som driver berättelsen framåt känslostarkt. Kärleksfullt skildrar han sina intervjustunder med Hanne och sina egna reaktioner på den berättelse han pusslar fram och sorgen han känner över krigets meningslöshet, som berövar två unga begåvade människor ett liv tillsammans.”
Yukiko Duke, litteraturkritiker

“Kim dödas 1945 av nazisterna - men Hanne lever än, 97 år gammal. Hon har låtit Palmkvist få tillgång till alla de brev de skrev och resultatet har blivit en drabbande berättelse som siktar mot hjärtat.”
/ Tidningen Senioren

Dessa två unga människor har funnits och levt och det känns som en ynnest att få ta del av deras innersta tankar.”
/ NST

Det är svårt att inte bli rörd av deras ungdomliga intensitet, men också imponerad av deras formuleringsförmåga och för åldern nästan lillgammalt mogna och kloka tankar.”
/ Allingsås Tidning

“Att förena fiktion och dokumentär är en delikat balansgång vars etiska gränser med fog kan diskuteras. Hur vet vi hur människor förr i tiden tänkte och kände? Kan vi ta oss rätten att föreställa oss? Svaret på den frågan måste bli ja. Vad ska vi annars med litteraturen till? // Allt detta vet Palmkvist. När han nu återigen tar sig an uppdraget att ge det förflutna röst kan jag bara konstatera att han håller balansen väl.”
/ Sydsvenskan

Själv avbryter jag bara läsningen för att följa de dagliga nyheterna om kriget i Ukraina och höra om dödssiffrorna som stiger. Trots tidsspannet gör Palmkvists bok de tragiska rapporterna mer verkliga. Insikten om alla historier, alla enskilda liv till spillo. Och den allt angelägnare frågan kommer i blixtbelysning: vad är man beredd att offra för sitt land och för sina medmänniskors frihet?
/ Helsinborgs Dagblad

Palmkvists metod att avtäcka den här historien kan bäst beskrivas som omsorgsfull. Han låter Kim och Hanne spela första fiolen och aktar sig för att övertolka deras känslor. När han berättar gör han det öppet och prövande, hela tiden med stöd i det han faktiskt vet.”
/ NST


Om författaren

Conny Palmkvist är född 1973 och uppväxt i Skåne. Han är författare till femton böcker och har bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

Utgiven på Bokförlaget Forum (2005, 2007 & 2020), Thorén & Lindskog (2020), Brombergs bokförlag (2009), Bucket List Books (2014) och Bokförlaget Arnold (2011).


 

Hanne, 1946