En svindlande och överraskande historia med svart humor och en alldeles egen ton om hur oväntade möten i samhällets alla skikt kan få oss att göra det viktigaste av allt – att se varandra.
— Juryn (prisbelönt i Bonnier Carlsens barnbokstävling)

MINA FEM REGLER FÖR LIVET

BONNIER CARLSEN, JUNI 2021

femregler.png

Anton läser många sanna hjältehistorier på nätet, och hans rum är tapetserat med affischer på en gammal 1900-talsartist, George Michael. Det är det ingen i klassen som vet. I skolan tycker man att Anton är en tönt. En mes. En röv. De kallar honom Röv-Anton.

Anton har varit med om allt: haft huvudet nertryckt i toaletten, blivit fälld med lunchbrickan i händerna i skolmaten. Men kanske värst av allt är efter skolan. Då väntar de på honom. Därför har Anton skaffat sig en rymddräkt med hjälm och allt. Alltså inte på riktigt, men det är så det känns. Dräkten skyddar honom. Men han vet att han är ensam och han vet att alla behöver någon.

Det är gnistrande kall december när allt vänder. En dörr i trapphuset står på glänt. Ett stearinljus är tänt och på diskbänken har någon lämnat ett gulnat kuvert: "Till Anton" står det.

Möjligen tvekar Anton en kort sekund, sedan läser han brevet och ger han sig ut i vinternatten.

Det här blir Antons egen hjältehistoria.

Conny Palmkvist skriver här sin första bok för unga läsare. ”Mina fem regler för livet” är en av pristagarna i Bonnier Carlsens stora manustävling 2020.

Prisvinnande manus

I maj 2019 utlyste barnboksförlaget Bonnier Carlsen en manustävling med målet att hitta nästa stora författare för läsare i åldern 7 – 12 år. Cirka 900 bidrag kom in till tävlingen som avgjordes i april 2020.

Conny Palmkvist fick tredje pris för sitt manus till Mina fem regler för livet.

Motiveringen

”En svindlande och överraskande historia med svart humor och en alldeles egen ton om hur oväntade möten i samhällets alla skikt kan få oss att göra det viktigaste av allt – att se varandra. Conny Palmkvist berättar med säker hand den ovanliga berättelsen om Anton, vars tillvaro till en början präglas av utsatthet och en känsla av att inte kunna vara den han egentligen är. Men när en rad oväntade och mystiska uppdrag tar honom på utmanande äventyr långt från hans vanliga tillvaro, vänds allt upp och ner. Utan att veta syftet ger han sig ut enligt instruktionerna, och de han möter ger honom något som kan göra livet lättare att leva.”


Om författaren

Conny Palmkvist är född 1973 och uppväxt i Skåne. Han är författare till elva romaner och har bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

Utgiven på Bokförlaget Forum (2005, 2007 & 2020), Thorén & Lindskog (2020), Brombergs bokförlag (2009), Bucket List Books (2014) och Bokförlaget Arnold (2011).


Pressklipp

“Hemmiljön är ett flerbostadshus i Helsingborg. Huvudpersonen är Anton, 12 år, nörd och mobbad i skolan. Hans pappa är arbetslös och en hotande skilsmässa mellan föräldrarna hänger i luften. Från en grå vardag berättelsen steget ut mot det fantastiska, för att sedan landa i verkligheten igen.
Antons dras in i en rad nattliga äventyr och får inblickar i livet på Sveriges skuggsidor. Historierna binds ihop av en prosa som flyter lätt och har en klockren ton. Budskap: Låt inte mobbarna forma din självbild. Och en enda vän kan göra skillnad. Den kan betyda allt.”
/ETC

“Det här är inte en bok som väjer för det mörka samtidigt som det finns en fin värme och en lågmäld humor. Hoppet väcks till liv alltmedan Anton samlar på sig nya livsregler och likt Knyttet hos Tove Jansson tar sig an att hjälpa dem som, om möjligt, behöver det ännu mer än han själv.”
/ Landskronaposten

“Boken är rak i sitt språk och enkel att tycka om. Anton är killen som har det tufft men som trotsar livet och gör goda gärningar. Han blir en slags modern Moder Theresa både på samhällsnivå och i sin egen familj.”
/ Drömbibblan

“Det är en bok som utspelar sig mycket på natten. Korta kapitel som skapar många tankar och spänning hos läsaren. Ett bra tips till den som vill läsa något som man kan fundera kring, men som inte vill läsa en lång bok.”
/ Biblioteket Eslöv

“En riktigt bra och peppig bok! Det finns alltid något att le åt.”
/ The Book Force

“En mycket fin och spännande berättelse!”
/ Biblioteket i Vallentuna.

“Conny Palmkvists debut som barnboksförfattare handlar om utanförskap och att ta sig ur en svår situation.
Anton har det jobbigt både hemma och i skolan. För att klara av skolan klär han sig i rymddräkt. Det är en
fantasidräkt, men när han har den på sig stängs det mesta som är elakt ute. Strategin är suverän för även jag
som läsare känner mig instängd i rymddräkten tillsammans med Anton. Inga andra når oss därinne.”
“Sammanfattningsvis är Mina fem regler för livet en gripande och välskriven mellanåldersbok, med humoristiska inslag, som inte väjer för de mörka sidorna i tillvaron. Slutet inger hopp.”
Helhetsbetyg: 4.
/ BTJ (Bibliotekstjänst - publiceras i BTJ-häftet nr 8, 2021.)


Vill du köpa boken?

Du kan enkelt beställa romanen Nästan bra på livet i din bokhandel, men du kan också köpa den online via Adlibris och Bokus. Du kan också kontakta mig direkt för frågor, eller om du har problem att hitta boken.