En bok om sorg, smärta och ensamhet, skriven med både absurd humor och stort allvar, en bok att ta till sitt hjärta.
— Ingalill Mosander, Aftonbladet

Tusen ord för allt

Brombergs, 2009

Johan är åttiosju år gammal. Varje dag besöker han sin fru Natasja på sjukhemmet i ett utdraget och smärtsamt farväl. För varje gång försvinner hon allt längre bort från honom och det liv de haft tillsammans.

I samma hus som Johan bor Isaak. Han är tolv år och i hans huvud snurrar tankarna fort och ohejdat. I skolan har han svårt att koncentrera sig och han är oftast ensam. Hemma finns mamma och pappa, men mamma vill skiljas och pappa vill inte leva längre. Pappa gör sig själv illa och hamnar i djup medvetslöshet, onåbar för Isaak.

Johan och Isaak finner varandra. På kvällarna sitter de uppe på husets takterrass under den stjärnklara himlen. Mellan dem växer en stark gemenskap fram och en förståelse för den ensamhet och förlust de båda upplever.

Tusen ord för allt är en gripande och insiktsfull berättelse om sorg och saknad, men också en berättelse om en varm och räddande vänskap mellan en gammal man och en ung pojke.

Förlag: Brombergs
Antal sidor: 250
ISBN: 978-91-7337-096-7


Recensionsklipp

”Hur underbar får en bok bli?! Jag älskar Conny Palmkvists skildring av en missanpassad liten kille som har mist sin pappa och en gammal man vars älskade hustru försvinner in i senilitetens dimma.” 
/ Tidningen Amelia

”En bok om sorg, smärta och ensamhet, skriven med både absurd humor och stort allvar, en bok att ta till sitt hjärta.”
/ Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Kärlekshistorien skildras innerligt och mästerligt och från en utgångspunkt vi undviker att tänka på.”
/Gefle Dagblad

”Jag tror att Palmkvist håller på att muta in ett alldeles särskilt område i den svenska romanen. Det handlar om hans ovanliga känslighet för textens resonans, hans förmåga att avlyssna.”
/ Göteborgs Posten

 ”Tusen ord för allt” är lugn och tänkvärd läsning, med – framförallt – ett både starkt och rörande porträtt av ålderdomen, där Johan genom sin kärlek försöker hålla kvar Natasja i deras gemensamma historia.”
/
Kristianstadbladet

”Palmkvist skapar bilder av ensamheten och har också en förmåga att gestalta tystnaden mellan människor, som får mig att tänka på Per Gunnar Evander. Med kärleksfull humor och stark medkänsla tecknar han två av sitt unga författarskaps allra mest fascinerande personporträtt.”
/ Skånska Dagbladet

”Författarens egna ord tycks vara vägda på en gyllene våg. Språket är finstämt, innerligt och periodvis berusande poetiskt.”
/ Bleking Läns Tidning

”Hos Palmkvist däremot, skönjer man skimret direkt. Av ett slags kvardröjande stilleben över ensamhet och tomrum, vackra att betrakta, vemodiga, svåra, hoppfulla. Formade av ord som också vill försona – ord finns ju för allt.”
/ Östgöta Correspondenten

"Conny Palmkvists prosa är precist avvägd utan åthävor och vinner stark effekt ofta med insteg rakt i hjärteroten. Hans ord impregneras av känsla, när han beskriver hur man förtvivlat tar itu med all sin valhänta sorg, i ilska över förlusten, i de manövrer som försöker hålla kvar den människa som tagits bort från det reella livet. Att söka återvinning genom dagliga ting, minnens repriser ibland in till förtvivlan vid panikens stup, att vägra släppa den som mot ens vilja går sin väg rakt in i det förlorade riket. Att ny vänskap ändå kan lindra sorgen."
/ Tidningen Kulturen