Intervju på SelmaStories - om nya boken Sundets röda nejlikor

”Vad får någon att riskera sitt liv för okända människor?” Så inleder Conny Palmkvist sin senaste bok, där får vi följa med till ett tyskockuperat Danmark under andra världskriget. 

Conny Palmkvists författarskap har blivit otroligt hyllat och tilldelats många priser och stipendier och när man läser Sundets röda nejlikor är det inte svårt att förstå varför. Historien är gripande, men det är också det starka och målande språket som totalt fångar läsaren.

En intervju direkt från SelmaStories - läs den här https://www.selmastories.se/artikel/conny-palmkvist-artikel/

Ännu ett inslag på SVT om boken - en kortare variant

Skärmavbild 2020-09-26 kl. 11.10.00.png

Författaren Conny Palmkvist har skrivit en bok om personerna som hjälpte danska judar att fly över sundet under andra världskriget. 
- Det första de sa var alltid “välkommen till Sverige” på tydlig skånska, säger Conny Palmkvist om undsättarna i Helsingborg och Helsingör på 40-talet.

Läs och se mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/helsingborgsforfattaren-skriver-om-flykten-over-sundet-pa-40-talet?fbclid=IwAR1_lN59zD11cnYU5fisgvXCtKD9Bvk1B7LXVxazP67KMCuydAzIN2BdaMg

Signering på Akademibokhandeln

119884525_3422303307851799_2810910512144484562_n.jpg

Förvånansvärt stor uppslutning och vi sålde runt 50 böcker i Helsingborg. Bara i den butiken spräcker man snart 100-strecket. Otroligt att det finns så stort intresse för den här historien. Kul, så klart.

Inspelning med Sveriges Television

C495F1EC-446A-4C73-9ABD-567218479DC0-A672EF56-25AA-426E-ACCF-D196CFBA5531.jpeg

Igår (måndagen 30 augusti 2020) ägnades åt inspelning för SVT:s kulturprogram Sverige. Tuff, men rolig dag, efter en längre förkylning.

Det blir ett inslag som bland annat handlar om den svenska säkerhetspolisen och danska Syklubben 1943. Det var inte helt enkelt, eftersom jag varit förkyld en längre tid, men jag tror det blir fint.

Mer om programmet kan du läsa här https://www.svtplay.se/sverige

Återkommer med mer information.

Ny agentur: Bonnier Rights

77081201_10157074095623264_7103470767613935616_o.jpg

Nu är det dags att ta allting ett steg längre. Jag har fångats upp av fina Bonnier Rights, som kommer att sälja mina två kommande böcker till hela världen. Främst arbetar de med att få ut min fackbok som Sundets röda nejlikor till hela världen. Men sedan också Aldrig bra på livet, som jag skrivit kontrakt på.

Arbetet börjar … i går, helt enkelt.

Mycket spännande.

Dokumentärromanen Sundets röda nejlikor (Bokförlaget Forum, 2020)

nyhet.jpg

Detta är ett blogginlägg - boksidan hittar du här.

En grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade under andra världskrigets senare hälft livet för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas klor. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb, och med hjälp av poliserna i Helsingborg lyckades man fram till sommaren 1944 forsla över nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar till Sverige.

Syklubbens oförvägne skeppare Erling Kjaer, som på nätterna dödsföraktande kryssade över Öresund i liten motorbåt mellan minfält och tyska jagare, kallades den röda nejlikan. Det här är berättelsen om hur han och de andra nejlikorna ställde upp för sina medmänniskor när nöden så krävde, ofta med risk för sina egna liv. För att det var det enda rätta att göra. För anständighetens skull.

- Läs mer om boken här

Författarens egen kommentar:

Jag nöjer mig med att kalla det här för en bok. Kloka personer har föreslagit reportage som alternativ. Det är säkert vettigt.

Det var så här gick det till när en grupp okända, svenska säkerhetspoliser bistod den hemliga organisationen Helsingör Syklubb och tillsammans med dem räddade tusen människor till den skånska kusten under andra världskriget. 

I bland har jag kortat ett citat, en händelsekedja. Byggt en bro, där en sådan saknats. Men det är också allt. Jag har ansträngt mig för att komma så nära verkligheten det går och alla de här personerna har funnits. En av dem var chef för Svenska statens järnvägars resebyrå i Helsingborg. Han hette Gunnar och heter Gunnar här i boken också. Andra har fått byta namn för att skyddas.

Målet var att på ett nytt sätt spegla de parallella händelserna i Sverige och Danmark under andra världskriget, och att ge en sann bild av ett par svenska och danska mäns handlande.

Deras val och uppoffringar förblir essensen av motstånd.

Eller: motsatsen till likgiltighet.

Det är förstås lätt att tro att de befinner sig ljusår ifrån oss, där de existerar 1943. Sanningen är att dilemmat de stod inför också är vårt. Därav bokens presens. Vi behöver mötas halvvägs.

Detta är ett blogginlägg - boksidan hittar du här.

Nytt kontrakt med Strawberry Publishing

Kanske min viktigaste bok, så här långt

I dag undertecknar jag kontraktet med Petter Stordalens nya förlag Strawberry Publishing, för en ny bok med verklighetsförankring. Det är baserad på mitt eget liv, och min dotters funktionsnedsättning. Hon har autism.

Men det är också en resa genom min egen historia, och livet med min egen far. Vad är en pappa, egentligen? Hur gör man?

“Boken har varit en udda resa. Min senaste bok var på 140.000 ord, och tog mig ett år att skriva. Den kommer på Forum nästa år. Den här är bara 40.000 ord, och tog mig fyra veckor, och sedan sålde jag den på tre dagar.”

Alla vägar framåt, är bra vägar.

Release våren 2021.

Nya pressbilder - hösten 2019

Som vanligt tar jag nya pressbilder två gånger om året. Här hösten 2019, tagna av Michael Tannus.

Två kommande böcker - release sent 2020

Endast dummy-omslag, och arbetstitlar på båda böckerna.

Endast dummy-omslag, och arbetstitlar på båda böckerna.

Vad gör en författare mellan böckerna? Skriver fler böcker är det naturliga svaret. Men det finns så mycket mer i de orden. Research, bearbetningar, och fler bearbetningar. Och ibland är arbetet tvingat till halt, eftersom man behöver ta ett steg tillbaka. För att se texten med nya ögon.

Som bäst skriver jag och Morgan på hans uppföljare till debuten Kriget är slut. En fin och givande upplevelse. Det blir oavbrutet engagerande med en så duktig och kreativ människa som han. Samtidigt redigerar jag min bok En vacker cowboy lämnar stan, som släpps nästa höst på Thorén & Lindskog.

I allt detta även tankarna på fackboken om Helsingör Syklubb, som kommer att kräva mycket av mig när hösten går igång. En tredje bok, alltså. Om den är det för tidigt att säga något än. Men du kan läsa kort om hur arbetet ska se ut, när jag växlar upp inför researchen i höst.

Nu sommar, 2019. En vacker plats på jorden, med vackert folk.

Vi möts igen, när temperaturen sjunkit lite.

INLÄST POESI

Skådespelaren Magnus Schmitz har läst in tre av mina dikter. Du hittar dem i menyn. Den första av dem (Utan dig, dina ord), kan du gå till direkt nedan.


De två övriga är Min far och bryggan, samt Min far och döden.

På respektive sida kan du läsa dem, samtidigt som du lyssnar.

Ur min far och bryggan:

en gång stod jag på en brygga
i gryningens torra ljus

det var bara jag och min far, 
och koltrastens eko,
grodornas flykt från grusvägen
där vi kört

jag var sju år, 
jag var sju år

och vi hade parkerat bilen vid 
en övergiven strand

och nu när jag tänker på det, så minns 
jag också det orörliga, klarblå
insjövattnet

och jag minns vita näckrosor,
en blygsam vind

ja, och så min far, som pekade på 
det där vattnet
mot mörkret, när han sa:

"bråddjupet, där har du det, jag
tror det är oändligt"

Nytt kontrakt med bokförlaget Thorén & Lindskog 2019

TL1_med_text.jpg


Som jag har väntat på det här ögonblicket. Denna stund. Äntligen är det officiellt att en av mina kommande romaner, med titeln ”En vacker cowboy lämnar stan”, hamnar på fantastiska Thorén & Lindskog. Utgivning någon gång 2020. Ett förlag som har gett ut några av mina absoluta favoritböcker genom tidena.

Det är en kortroman, en något mindre bok, som började med något min morfar berättade, och som nu blir en vacker skröna om att leva och dö och vägra låta respekten för andra människor komma i skymundan.

Det här skulle du sett morfar, min fine vän. Då skulle du mått. Vi hade firat med tårta och en kopp kaffe. En söndag, som förr i tiden.

Till dig, Nils.

Min tionde bok.

Palmkvist möter Olsson - Helsingborgs Dagblad

Ett möte med poeten, dramatikern och författaren Lotta Olsson.

Varför lämnar så många författare sin hemstad?

Och varför återvänder de ?

Hela texten

Helsingborgs Dagblad

https://www.hd.se/2019-05-05/lotta-olsson-atervander-hem-for-att-jobba-med-helsingborgs?fbclid=IwAR18cB1I8X9FsZHyVNUOZ3LiB2qmDp7m-WbNMlY2AaSlX5_Jbpci9nU5Pz0

Sydsvenskan

https://www.sydsvenskan.se/2019-05-05/lotta-olsson-atervander-hem-for-att-jobba-med-helsingborgs

Kulturstipendium från Byggnads 2019

Några av årets stipendiater.

Några av årets stipendiater.

Motiveringen

Conny Palmkvist har funnit en viktig men undanträngd historia som han vill frilägga för oss. Det handlar om de motståndsmän som hösten 1943 hjälpte cirka 7 000 judar att fly från Danmark till Sverige. En av de grupper som gjorde flykt möjlig var Syklubben, som bestod av danska och svenska poliser. Syklubben räddade på egen hand cirka 1 400 människor. Byggnads vill bidra till Connys arbete med att samla de sista, nu levande rösterna, hos dem som var med 1943. Att gräva vidare i arkiven och ge dessa viktiga berättelser en plats i vår egen sårbara tid.

Stipendiesumma: 15.000 kronor