Nya pressbilder

Fotografen Mickael Tannus tog nya pressbilder till mig i februari 2019. För användning i anslutning till redaktionell text om mig, eller böckerna.

Lågupplösta exempel - för högupplösta bilder, se Press.

Palmkvist belönas av Sveriges författarfond

Skärmavbild 2019-01-29 kl. 12.24.41.jpg

Sveriges författarfond har tilldelat Conny Palmkvist ett treårigt arbetsstipendium. Stipendiet värmer om hjärtat då det delas ut efter noggranna övervägningar och baseras på kvalitet och produktivitet.

Lyckan var stor här i Helsingborg, när det stod klart att Conny belönats med en sådan fin uppmuntran för det hårda arbete han utför i litteraturens namn år efter år. Om det är något som står klart, så är det att branschen knappast sprider pengar omkring sig, och det är allt som oftast snålt i plånboken.

Stipendiet börjar gälla senare under våren 2019.

Nytt bokkontrakt med Forum

Jag har idag (september 2018) skrivit kontrakt med Bokförlaget Forum, på en helt ny bok. Ämnet? Ja, så klart. Det handlar om motståndsorganisationen Syklubben, som utgick ifrån Danmark under kriget. En story som kommer att handla om ovanliga män, men också om hur komplexa många av dem var, med så många olika sidor. De danska poliserna jobbade tillsammans med svenska poliser under flera år, så kopplingarna till Sverige är många. Det blir en resa in i en historia, som inte många här i Sverige känner till. Boken ska inte lämnas in förrän om 14 månader, så det är mycket arbete kvar. Jag kommer börja skriva 2019.

Lärarhandledning till filmen Flykten över Sundet

Lärarhandledning.jpg

Nu är snart dokumentationen av filmen klar, i den enkla skrift som kan användas av bland anat lärare och personal som undervisar på andra sätt. Det är en sammanställningen av vad filmen Flykten över sundet handlar om, och ger en bra och tydlig inblick över hur situationen såg ut under kriget.

Se bild - visst blev den fin? Boken skapades med hjälp från Helge Ax:son Johnsons stiftelse, som också bidrog till den textning av filmen som vi skapade. Allt för att göra det lättare för lärare att visa den här dokumentären för sina elever.

Tack, säger vi, och alla de lärare som nu kan läsa om händelserna. Beräknad release av boken blir i februari 2019.

Redaktör och ansvarig bakom boken är Jacob Hjärne.

Mer information kommer när boken kan beställas.

Syklubben - en bok översatt av Conny Palmkvist

image.png
 

Nu kan du äntligen köpa Søren Gulmann och Karina Søby Madsens bok om Syklubben på svenska, i översättning av Conny Palmkvist.

I den här boken får du veta allt om hur flyktorganisationen Syklubben kom till under kriget, och hur de arbetade för att rädda så många människor som möjligt.

Du köper boken direkt på Adlibris. Och tänk på att den även finns på engelska och danska.

Översättning av bok från engelska

Just nu översätter jag den fina boken The Elsinore Sewing Club från engelska till svenska. Bakom boken står ett danskt förlag (Fantastiske Fortællinger) och författare är Karina Søby Madsen (f. 1978) och Søren Gulmann (f. 1980), som innan skrivit flera lokalhistoriska böcker om Helsingör. Boken om Syklubben finns också  på danska, sedan tidigare. 

Det är en fackbok, som berättar historien om de fyra medlemmarna i Syklubben, och den svenska förgreningen med ett par poliser som hjälpte till i arbetet. Här finns även mycket om just staden Helsingör och om människorna som levde där under ockupationen.

Mycket spännande, och framförallt: en okänd historia i Sverige.

Ny bok hösten 2018

I nio korta noveller möter du människor som alla står inför livsavgörande händelser. Omgivningen tycks rämna omkring dem när de famlar och försöker begripa ödets nycker. 

Conny Palmkvist mejslar fram porträtten av dem och deras berättelser med sin typiskt sparsmakade stil. Det är en resa genom ett kargt landskap av kärlek, skuld, förlåtelse och utanförskap. Med i samlingen finns den nationellt uppmärksammade novellen Låglandet.

“Umeå Novellpris går till författaren Conny Palmkvist som med föredömlig konsekvens, lokal tonträff och personlig språkkänsla gestaltar en grupp unga pojkars handgripliga möte med vuxenvärlden.”

I juryn satt Per Olov Enquist, Svante Weyler, Gunnar Balgård, Peter Kihlgård, Kerstin Wixe och Elin Claeson