Jag var här
av Kristoffer Granath & Conny Palmkvist
Helsingborgshem, april 2016
Det här är en bok med intervjuer från Helsingborg. Vi har försökt göra något annorlunda och hålla en ärlig ton genom hela materialet. Det är korta texter och kreativa bilder som tillsammans fångar ögonblick hos människorna vi mött - vad har de varit med om, och var är de på väg? Här möter du allt från före detta hemlösa till företagsledare som övervunnit sitt drogberoende.
Boken har gjorts i samarbete med Helsingborgshem, för att spegla vår stad genom människorna som bor här.
ISBN: 978-91-639-0613-8
Smakprov
Exempel från sidan I Was Here - klicka på porträttet för att läsa hela
”Min pappa var polis i Danmark under andra världskriget. Han var en del av något som kallades för Syklubben. De räddade folk undan tyskarna genom att smuggla dem över Öresund med fiskebåtar."
”Redan när jag var nitton fick jag en fängelsedom omvandlad till behandling, men i längden var det inget som hjälpte. Jag fick barn med en kvinna när jag var tjugonio. Hon var sköterska och trodde att hon skulle få rätsida på mig. Men det gick så klart inte."
”Ja, var ska jag börja? Supit har jag gjort sedan jag var liten. Jag gick till sjöss som ung, med LB-färjorna. Jag förfalskade mina papper, eftersom jag bara var fjorton år gammal. Man fick börja i köket, och gick sedan vidare till att jobba på däck när man fyllt sexton. Efter det arbetade jag med allt möjligt, rätt mycket här i stan. På senare år brukade jag gömma spriten i ett par buskar på vägen till jobbet, och tanka på rejält, så att jag klarade mig hela dagen."
”För bara något år sedan var jag på en fest i Malmö. Du vet, hög musik och mat, massor av folk. Plötsligt fick jag syn på en man, som jag tyckte mig känna igen på något sätt. Vi började prata med varandra och kom fram till att vi inte träffats tidigare, men det var ändå något … du vet hur det kan vara. Det var en känsla jag hade. Jag tror han kände det också."
"Hon är från Gotland. Hon skulle bli polishund, men klarade inte testerna. Så då hamnade hon hos en kille som tyvärr inte kunde ta hand om henne. Killen missbrukade, så det blev svårt. Jag fick höra talas om det när en tjej på mitt jobb undrade om jag var intresserad av en omplaceringshund. "Nä", sa jag, "absolut inte. Jag ska inte ha någon hund."
”En natt kom okända män till vårt hem i Afghanistan. De bröt upp dörren och tog min pappa med sig. Några dagar senare ringde jag till min pappas bästa vän. Han sa: Leta inte efter honom, han finns inte längre."
”Jag jobbade på lager innan, men har alltid velat bli brandman. Jag växte upp på Dalhem och varenda gång jag såg rökpelarna från övningarna på brandstationen, så cyklade jag dit för att kolla läget. Och sedan kom jag till en punkt när jag var tvungen att bestämma mig för vad jag ville göra med mitt liv."
”Jag har jobbat i det mobila teamet sedan 2009, och vi utgår från Knutpunkten. Ofta frågar folk vad vi gör. Vad jobbet går ut på. Då svarar jag att vi pratar med ungdomar och försöker slussa dem vidare. Vi försöker motivera dem. Vi försöker hjälpa. Man ser ju mycket skit, förstås, inte minst här nere i centrum. Jag blev chockad när jag började, och blir det fortfarande.#
”Jag uppträdde i tv som tioåring. Jag var en duktig gymnast redan då och hade en sorts show med en rockring – faktum är att vi var först i Sverige med rockringen. Det var 1957. Sedan är det inte så många som vet att jag har arbetat som akrobat på cirkus, och kastat mig från en häst till en annan."
”Jag växte upp i Helsingborg, men i ungdomen flyttade jag till Stockholm. Det fanns inte så mycket här på den tiden. Där uppe arbetade jag som läroverksingenjör och kemiingenjör under flera år, men till slut hamnade jag på försvaret. Där sysslade jag med forskning. Trettiofem år senare flyttade jag tillbaka till Helsingborg och nu bor jag i samma hus som jag föddes i. Det är i norra Helsingborg, men jag gillar söder och salutorget.”
"Granne med bokens smärta bor en humor som påminner om Jan Stenmark. Som när Marcus konstaterar: "Jag arbetar som klistermagister. Det är ett riktigt jobb. " Eller Ida som erkänner: "Jag måste leva också. Så jag har köpt en katt." / Bob Hansson, Helsingborgs Dagblad
"Så om det är en reklamprodukt, så är det lyckad reklam för mer än ett bostadsföretag. Det är som en annons för alla de främlingar vi går förbi. Det är som en annons för människan." / Bob Hansson, Helsingborgs Dagblad